De Mondhygiënist

Wat is een mondhygiënist?

Een mondhygiënist is een op HBO-niveau opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. De titel mondhygiënist is een bij wet beschermde titel. Alleen diegene die in het bezit is van het diploma mondhygiënist mag deze titel gebruiken. Dit is het geval na de afronding van een 4-jarige HBO-opleiding. Het beroep van mondhygiënist is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). De Wet BIG is een kwaliteitswet. Deze heeft tot doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. Als patiënt bent u door deze wet beschermd tegen ondeskundigheid en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren.

Welke werkzaamheden voert de mondhygiënist uit?

Voorbeelden van werkzaamheden van de mondhygiënist zijn:

 • Intakegesprek en een mondonderzoek om te bepalen in hoeverre het noodzakelijk is om röntgenfoto’s en/of gebitsafdrukken te maken
 • Toelichting over bijvoorbeeld het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten op het gebit
 • Voorlichting over gebitsverzorging
 • Gebitsreiniging om plaque, (hardnekkig) tandsteen en (rokers)aanslag te verwijderen 
 • Preventieve behandelingen met beschermende middelen zoals fluoride om het gebit te beschermen
 • ‘Laklaag’ aanbrengen op (pas doorgebroken) tanden en/of kiezen. Dit noemen we ook wel sealen.
 • Polijsten van vullingen

Daarnaast is in de Wet BIG geregeld dat de mondhygiënist, mits bekwaam en bevoegd, in opdracht van de tandarts, anesthesie (verdoving) mag geven. Ook kan de mondhygiënist kleine gaatjes in tanden en kiezen vullen. 

Wanneer is een bezoek aan de mondhygiënist aan te raden?

 • Als uw tandvlees bloedt bij het poetsen
 • Als uw tanden of kiezen los gaan staan
 • Als uw het tandvlees rood en gezwollen is
 • Als uw tandvlees niet meer strak om de tanden of kiezen sluit
 • Als uw tandvlees terug trekt
 • Als u regelmatig last heeft van gaatjes
 • Als u vaak tandsteen of aanslag op uw gebit heeft. U kunt dit herkennen aan verkleuringen en/of vlekken op uw tanden.
 • Als u een vieze smaak of slechte adem ervaart
 • Als mondverzorging om wat voor reden dan ook een probleem is

Hoe zit het met de vergoeding van de kosten bij de mondhygiënist?

De kosten voor een behandeling bij een mondhygiënist vallen niet onder de basisverzekering. Indien u een aanvullende verzekering voor de tandarts heeft afgesloten, vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten voor de mondhygiënist veelal wel. Wij adviseren u dit voor de zekerheid bij uw zorgverzekeraar na te vragen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. De kosten van de mondhygiënist voor kinderen jonger dan 18 jaar vallen wel binnen de basisverzekering. Deze vergoedt de zorgverzekeraar wel. Voor kinderen is dus geen aanvullende verzekering nodig. 

Hoe ziet ontstoken tandvlees eruit?

Gezond tandvlees is lichtroze van kleur. Het ligt strak om de tanden en bloedt niet. Wanneer tandvlees ontstoken is, is het rood. Ook kan het gevoelig zijn en wat gezwollen. Soms bloedt het als u uw tanden poetst of als u het aanraakt.
Ontstoken tandvlees noemen we ook wel gingivitis. De oorzaak hiervan is opgehoopte tandplaque. Dit is een bacterielaag. Tandplaque hecht zich aan de tand. Als het lang blijft zitten, wordt dit op den duur tandsteen. De mondhygiënist kan deze laag verwijderen. Daarnaast begeleiden wij u om bloedend tandvlees in de toekomst te verhelpen door praktische adviezen te geven. 

Hoe voorkom is ontstoken tandvlees?

U voorkomt ontstoken tandvlees door goed te poetsen en door het gebruik van bijvoorbeeld een tandenstoker. Echter, goed poetsen is niet eenvoudig. Niet iedereen weet hoe je goed poetst. Een mondhygiënist kan u hierbij helpen door u instructie te geven hoe u moet poetsen. Verder kan de mondhygiënist u bijstaan door uw gebit professioneel te reinigen. Deze behandeling verwijdert tandplaque en tandsteen

Wat is een kaakbot ontsteking?

Een kaakbot ontsteking noemen we ook wel parodontitis. Dit is een ontsteking in het fundament van uw gebit. De oorzaken hiervan lopen uiteen: denk bijvoorbeeld aan bacteriën, verkeerde/slechte mondhygiëne, erfelijke belasting, roken, stress en/of algehele gezondheid. Door de ontsteking gaat kaakbot verloren. Hierdoor trekt het tandvlees terug. Tanden en kiezen komen daardoor los te staan en kunnen uitvallen. 

Wat merk ik hiervan?

Een kaakbot ontsteking gaat over het algemeen niet gepaard met pijn. De klachten kunnen wel vervelend zijn en u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Behandeling door een mondhygiënist is noodzakelijk om botverlies stop te zetten. 

Hoe verloopt deze behandeling?

De mondhygiënist meet de ruimte tussen de tand en tandvlees. Deze spleet noemen we ook wel een pocket. In een gezonde situatie is deze ondiep. Alle resultaten noteert de mondhygiënist in een speciale status. Dit heet een parodontiumstatus. Vervolgens brengt de mondhygiënist de conditie van tanden en omringend weefsel in kaart. Hiermee bepaalt de mondhygiënist de exacte behandeling. De behandeling bestaat uit: intensieve reiniging, eventueel onder verdoving. Daarna ontvangt u een uitgebreide instructie om uw mond gezond te houden.

nl_NL_formalNL